Do przygotowania orzeszków są potrzebne foremki do orzeszków. Ciasto można wykonać w wersji jasnej lub ciemnej z kakao. Tradycyjnie są przygotowywane z masą orzechową, ale świetne są też z masą kajmakową.
Ciasto:
- 25 dkg mąki
- 12 dkg cukru pudru
- 12 dkg margaryny
- 1 jajko
- trochę zmielonych orzechów włoskich (garść)
- 2 łyżki kakao- jeśli chcesz ciemną wersję ciasta
Masa I- orzechowa
- 15 dkg masła
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg mielonych orzechów włoskich
lub
Masa II- krówkowa
- 1 puszka masy krówkowej
- masło
- trochę spirytusu
Sposób wykonania:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta, wyrobić. Jeśli chce się ciemną wersję ciasta to dodać również kakao. Foremki do orzeszków wypełnić cieniutko ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Po upieczeniu ciasteczka wyjąć z foremek.
Masa orzechowa: miękkie masło utrzeć razem z cukrem pudrem i orzechami. Nadziewać orzeszki.
Masa krówkowa: gotową masę z puszki utrzeć z masłem, dodać trochę spirytusu. Nadziewać orzeszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz