wtorek, 22 grudnia 2020

Orzeszki nadziewane

 Do przygotowania orzeszków są potrzebne foremki do orzeszków. Ciasto można wykonać w wersji jasnej lub ciemnej z kakao. Tradycyjnie są przygotowywane z masą orzechową, ale świetne są też z masą kajmakową.




Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 12 dkg cukru pudru
  • 12 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • trochę zmielonych orzechów włoskich (garść)
  • 2 łyżki kakao- jeśli chcesz ciemną wersję ciasta

Masa I- orzechowa

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 15 dkg mielonych orzechów włoskich

lub

Masa II- krówkowa

  • 1 puszka masy krówkowej
  • masło
  • trochę spirytusu

Sposób wykonania:

Połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta, wyrobić. Jeśli chce się ciemną wersję ciasta to dodać również kakao. Foremki do orzeszków  wypełnić cieniutko ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Po upieczeniu ciasteczka wyjąć z foremek.

Masa orzechowa: miękkie masło utrzeć razem z cukrem pudrem i orzechami. Nadziewać orzeszki.

Masa krówkowa: gotową masę z puszki utrzeć z masłem, dodać trochę spirytusu. Nadziewać orzeszki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz