Kruche ciasto, kwaśny rabarbar i słodka beza , to połączenie idealne :)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Technika wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przesiany cukier, kawałki masła, szczyptę soli oraz jajo. Zarobić ciasto najpierw nożem, potem wyrobić ciasto rękami. Owinąć folią i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Formę na tartę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wylepić nim spód oraz boki foremki. Ponakłówać widelcem. Piec w 180 stopniach około 20 minut do zrumienienia ciasta.
W tym czasie przygotować rabarbar- umyć osuszyć, odciąć końcówki. Nie trzeba go obierać. Pokroić na 1 cm kawałki. Dodać skórkę z cytryny, cynamon , mąkę ziemniaczaną oraz cukier, całość wymieszać. Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut,
W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo powoli cukier. Miksować aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Bezę wyłożyć na rabarbar, wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150 stopni . Piec jeszcze około 50 minut. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz