poniedziałek, 30 listopada 2020

Pierniczki nadziewane

 Pyszne , rozpływające się w ustach! Musicie je zrobić na święta :) Z tego przepisu robi się piernik staropolski , przepis znajdziesz tutaj. Ja robię z 1/3 ciasta piernik, a z 2/3 ciasta pierniczki :) 




Składniki:

  • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej)
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni.

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

Piec na 5 – 7 dni przed świętami.

Pieczenie

Ciasto wyjąć z lodówki. Oderwać część ciasta i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać większe koła  i układać na blaszce. Na środku każdego koła wyłożyć łyżeczkę nadzienia (powidła lub marmolada twarda). Unikamy rzadkich konfitur i dżemów. Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta.

Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła)- u mnie serduszko i wykrawać pierniczki.

Boki pierniczków delikatnie docisnąć , by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśniecie sprawia, że bez trudu się skleją. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut ( czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od grubości pierniczków). Wyjąć i wystudzić na kratce.

Polewa czekoladowa:

- 250 g gorzkiej czekolady

- 2-3 łyżki masła

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem. Wystudzone pierniczki polać polewą czekoladową i odkładać na kratkę do zastygnięcia polewy

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz