Składniki:
- 500 g miodu naturalnego np.
akacjowego
- 1,5 szklanki cukru (lub
mniej)
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej
do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo,
doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub
emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do
lodówki) na 5 – 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne.
Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko
podsypywać mąką).
Piec na 5 – 7 dni przed świętami.
Pieczenie
Ciasto wyjąć z lodówki. Oderwać część ciasta
i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta
wycinać większe koła i układać na
blaszce. Na środku każdego koła wyłożyć łyżeczkę nadzienia (powidła lub
marmolada twarda). Unikamy rzadkich konfitur i dżemów. Każdego pierniczka
przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta.
Przyłożyć dowolny kształt foremki
(mniejszej od koła)- u mnie serduszko i wykrawać pierniczki.
Boki pierniczków delikatnie docisnąć ,
by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie
dociśniecie sprawia, że bez trudu się skleją. Piec w temperaturze 180 stopni
przez około 10 minut ( czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od
grubości pierniczków). Wyjąć i wystudzić na kratce.
Polewa czekoladowa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
razem z masłem. Wystudzone pierniczki polać polewą czekoladową i odkładać na
kratkę do zastygnięcia polewy
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz