Kochani to ostatni moment, by zdążyć przygotować tradycyjny piernik staropolski :) Polecamy zrobić go, bo jest wyśmienity! Z przepisu wychodzą trzy pierniki. Z podanej porcji ciasta ja robię 1 piernik (z 1/3 ciasta) oraz pierniczki nadziewane ( z 2/3 ciasta).
Składniki:
- 500 g miodu naturalnego np.
akacjowego
- 1,5 szklanki cukru (lub
mniej)
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej
do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło włożyć do garnka i podgrzać stopniowo,
doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Wystudzić.
Masę wystudzić, dodać mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub
emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do
lodówki) na 5 – 6 tygodni.
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Piec na 5 – 7 dni przed świętami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach
39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.**
Każdą z części piernika rozwałkować na
grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (można z
termoobiegiem) przez 15 – 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie
podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć
podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć
arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do ‚skruszenia’ na 3 – 4 dni
w chłodne miejsce. Zazwyczaj zużywam do przełożenia 1 kg powideł śliwkowych.
Piernik polać czekoladą lub lukrem.
Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go
zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Przygotować polewę taką jaką lubisz.
Polewa czekoladowa (twarda):
- 100 g
gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
- 40 g
masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć
z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie
wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do
lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy
dowolnie zwiększyć.
Polewa czekoladowa (miękka):
- 100 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%
- 100 g
gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym
garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po
tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy.
Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy
dowolnie zwiększyć.
Przepis pochodzi stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz