Wspaniały świąteczny sernik na spodzie z aromatycznymi piernikami :)
Składniki:
spód:
- 30 dag pierników
- 15 dag margaryny
masa serowa:
- 60 dag zmielonego twarogu
- 20 dag serka mascarpone
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- 3 łyżki proszku budyniowego
- skórka otarta z cytryny
wierzch:
- galaretka pomarańczowa
- owoce
Wykonanie:
Pierniki rozkrusz i zmiksuj margaryną. Zachowaj kilka do dekoracji. Masę wyłóż na dno tortownicy. Wstaw do lodówki.
Sery zmiksuj z cukrem i żółtkami. Dodaj mąkę ,proszek budyniowy i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
Masę serową wyłóż na piernikowy spód. Piecz przez 2 godziny w 165 st. C.
Galaretkę rozpuść w mniejszej ilości wody. Już tężejącą posmaruj ostudzony sernik. Udekoruj owocami i całymi pierniczkami.
Pierniczki możesz upiec z tego przepisu :)
Pierniczki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody
10 g przyprawy do piernika
1 łyżka masła
1 średnie jajko
1/3 ciepłego mleka
1 jajko do smarowania pierniczków
Wykonanie:
Mąkę przesiej na stolnicy, wlej rozpuszczony, gorący miód i wymieszaj lub siekaj nożem. Ciągle siekając dodaj kolejno cukier, sodę i przyprawy ,a następnie masło i jedno jajko.
Dolewaj stopniowo mleka zagniataj ręką ciasto aż będzie średnio twarde.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (1 cm) wykrój pierniczki i smaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C. przez ok.10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz