sobota, 2 stycznia 2021

Sernik na spodzie piernikowym

 Wspaniały świąteczny sernik na spodzie z aromatycznymi piernikami :)




Składniki:

spód:
  • 30 dag pierników
  • 15 dag margaryny
masa serowa:
  • 60 dag zmielonego twarogu
  • 20 dag serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • skórka otarta z cytryny
wierzch:
  • galaretka pomarańczowa
  • owoce
Wykonanie: 

Pierniki rozkrusz i zmiksuj margaryną. Zachowaj kilka do dekoracji. Masę wyłóż na dno tortownicy. Wstaw do lodówki. 

Sery zmiksuj z cukrem i żółtkami. Dodaj mąkę ,proszek budyniowy i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.

Masę serową wyłóż na piernikowy spód. Piecz przez 2 godziny w 165 st. C. 

Galaretkę rozpuść w mniejszej ilości wody. Już tężejącą posmaruj ostudzony sernik. Udekoruj owocami i całymi pierniczkami.

Pierniczki możesz upiec  z tego przepisu :)

Pierniczki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody
10 g przyprawy do piernika
1 łyżka masła
1 średnie jajko
1/3 ciepłego mleka
1 jajko do smarowania pierniczków

Wykonanie: 
Mąkę przesiej na stolnicy, wlej rozpuszczony, gorący miód i wymieszaj lub siekaj nożem. Ciągle siekając dodaj kolejno cukier, sodę i przyprawy ,a następnie masło i jedno jajko.
Dolewaj stopniowo mleka zagniataj ręką ciasto aż będzie średnio twarde.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (1 cm) wykrój pierniczki i smaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C. przez ok.10 minut. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz