środa, 23 października 2019

Krem z dyni z mlekiem kokosowym


W Jesienne dni szukamy czegoś na rozgrzanie. Tę zupę przygotujesz w 15 minut mając gotowe puree z dyni. W krótkim czasie delektuj się pyszną, aromatyczną zupą krem :)

Składniki:
  • 0,5 kg puree z dyni (zblendowana ugotowana lub upieczona dynia)
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól
  • chili
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na oleju. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażyć razem. Wlać bulion i puree z dyni, zagotować. Dodać mleczko kokosowe i doprawić. Wszystko razem zblendować.

Podawać z grzankami.

Smacznego!



Roasted Pumpkin Soup

Glossary:

pumpkin pure - pure z dyni
coconut milk - mleko kokosowe
garlic - czosenk
nutmeg - gałka muszatołowa
onion - cebula



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz