piątek, 8 listopada 2019

Światowy Dzień Zdrowego Śniadania


8 Listopada to Światowy Dzień Zdrowego Śniadania. Zatem kilka słów na ten bardzo ważny temat. 

Mówi się, że: "śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak".  Jednak wiele osób zapomina o tym najważniejszym posiłku w ciągu dnia, co jest dużym błędem żywieniowym. Tłumaczymy to brakiem czasu albo tym, że rano zwyczajnie nie jesteśmy głodni.

Natomiast nasz organizm po przerwie nocnej potrzebuje śniadania, które napędzi nasz metabolizm na cały dzień pracy. Rano poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli nie zje się porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć Brak śniadania niesie  ze sobą poważne konsekwencje: odczuwamy spadek energii, czy mniejszą zdolność koncentracji oraz tempo przypominania sobie wiedzy, a z upływem godzin pojawia się wilczy apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom. Organizm pozbawiony zostaje też ważnej porcji witamin i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Osoby nie jedzące  śniadań narażone są  na spowolnienie metabolizmu, dekoncentrację i rozdrażnienie w ciągu dnia. Pamiętajmy, ze spożywanie śniadania zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości.


Śniadanie powinno się zjeść do godziny po przebudzeniu. Pełnowartościowy posiłek da nam energię i dostarczy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki, a także pobudzi nasz umysł do pracy. Powinien zawierać węglowodany złożone(kasza, płatki czy pieczywo), a także nabiał i warzywa.

Pamiętaj zjeść codziennie zdrowe, pełnowartościowe śniadanie J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz