8 Listopada to Światowy Dzień Zdrowego Śniadania. Zatem kilka słów na ten bardzo ważny temat.
Mówi się, że: "śniadanie jedz jak król,
obiad jak książę, kolację jak żebrak". Jednak wiele osób zapomina o
tym najważniejszym posiłku w ciągu dnia, co jest dużym błędem żywieniowym. Tłumaczymy to brakiem czasu albo tym, że rano
zwyczajnie nie jesteśmy głodni.
Natomiast nasz organizm po
przerwie nocnej potrzebuje śniadania, które napędzi nasz metabolizm na cały
dzień pracy. Rano poziom glukozy we krwi jest niski, a
jeśli nie zje się porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć Brak śniadania niesie ze sobą poważne konsekwencje: odczuwamy spadek
energii, czy mniejszą zdolność koncentracji oraz tempo przypominania sobie
wiedzy, a z upływem godzin pojawia się wilczy apetyt, przez który łatwiej
ulegamy niezdrowym pokusom. Organizm pozbawiony zostaje też ważnej porcji
witamin i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego
funkcjonowania.
Osoby nie jedzące
śniadań narażone są na
spowolnienie metabolizmu, dekoncentrację i rozdrażnienie w ciągu dnia. Pamiętajmy,
ze spożywanie śniadania zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości.
Śniadanie powinno się zjeść do godziny po przebudzeniu.
Pełnowartościowy posiłek da nam energię i dostarczy niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu składniki, a także pobudzi nasz umysł do pracy.
Powinien zawierać węglowodany złożone(kasza, płatki czy pieczywo), a także
nabiał i warzywa.
Pamiętaj zjeść codziennie zdrowe, pełnowartościowe
śniadanie J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz