Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- mąka
- bułka tarta
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Zalewa:
- 3 szkl wody
- 1 szklanka octu
- 2 cebule
- 1 łyżka gorczycy
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- oliwki lub marynowane pieczarki
Technika wykonania:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprze. Panierować każdy kawałek w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć.
Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, pokrojoną w krążki cebulę i wszystkie przyprawy. Zagotować i chwilę gotować aż cebula zmięknie. Ostudzić.
Przestudzoną zalewą zalać kurczaka i odstawić na minimum 1 dzień.
Kurczaka podawać samego lub w formie koreczków z oliwkami czy pieczarkami marynowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz