niedziela, 15 grudnia 2019

Kurczak w zalewie octowej



Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Zalewa:
  • 3 szkl wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo: 
  • oliwki lub marynowane pieczarki
Technika wykonania:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprze. Panierować każdy kawałek w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć.

Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, pokrojoną w krążki cebulę i wszystkie przyprawy. Zagotować i chwilę gotować aż cebula zmięknie. Ostudzić.

Przestudzoną zalewą zalać kurczaka i odstawić na minimum 1 dzień. 

Kurczaka podawać samego lub w formie koreczków z oliwkami czy pieczarkami marynowanymi.
Smacznego!



Chicken in souse - kurczak w zalewie octowej

glossary:

chicken - kurczak
breadcrumbs - bułka tarta
allspice - ziele angielskie
bay leaf - liść laurowy
pepper - pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz