Składniki:
- 500g twarogu półtłustego
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju )
- cukier puder
Technika wykonania:
Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać mąkę, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy, sodę, śmietanę oraz ocet. Całość zagnieść.
Posypać blat mąką, ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Na środku kieliszkiem lub zakrętką wykroić małą dziurkę. (ciasto z dziurek można zagnieść i ponownie wycinać oponki lub usmażyć małe kuleczki).
W rondlu rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone układać na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem :)
Doughnuts - oponki
glossary:
baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
vinegar - ocet
curd cheese - twaróg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz