niedziela, 15 grudnia 2019

Lebkuchen- pierniczki migdałowe


Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 85g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200ml płynnego miodu
  • 85g masła
  • pół szklanki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Lukier
  • 2szkl cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
Technika wykonania:
Suche składniki czyli mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy wymieszać w misce.

W garnku podgrzewać masło z miodem stale mieszając, do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia i przestudzić. Lekko ciepłą masę wlać do suchych składników, dodać posiekane skórki i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto jest lepiące, takie ma być i nie dodawać mąki ;)
Pozostawić do całkowitego wystudzenia, wtedy też zgęstnieje.

Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczyć dłonią lub kłaść kulkę na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia i spłaszczać zwilżoną wodą łyżką. Układać pierniczki w dużych odstępach bo sporo rosną.

Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Po wyciągnięciu z pieca są miękkie, warto poczekać 2-3 minuty, zdjąć je i wystudzić.

Przygotować lukier- do cukru wlewać po łyżce wody do uzyskania pożądanej konsystencji lekko lejący, ale nie za gęsty. Pierniki polukrować.
(moje są udekorowane lukrem na białkach, bo mi zostało z innych pierników, jednak polecam polukrować tradycyjnie cały wierch)

*jeśli nie macie kandyzowanej skórki, dodajcie skórkę otartą z 2 cytryn

Smacznego!



Almond gingerbreads

glossary:


cinnamon - cynamon
honey - miód
flour - mąka
baking soda - soda oczyszczona
icing - lukier 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz