niedziela, 15 grudnia 2019

Sernik królewski



Składniki:

  • 2 szkl  mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g masła (twardego)
  • 3 żółtka lub 2 jajka
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
Technika wykonania:


Prostokątną formę o wymiarach 20cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę wsypać mąkę, kakao, sól, cukier i proszek do pieczenia dodać tłuszcz i jaja (lu same żółtka). Siekać wszystko nożem, po chwili wyrobić ciasto rękami, by było gładkie i jednolite. Uformować kulę, podzielić ciasto na dwie części.

Jedną częścią wyłożyć spód blaszki, podziurkować widelcem. Drugą część wsadzić do lodówki lub zamrażarki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do misy miksera włożyć 1/4 ilości sera, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera 3-4 minuty. Dodać pozostałą część sera, jaja, cukier waniliowy i znów miksować. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Smacznego!

Chessecake 
 
glossary:

baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
butter - masło 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz