Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szkl cukru
- 200 g masła (twardego)
- 3 żółtka lub 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
Technika wykonania:
Prostokątną formę o wymiarach 20cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę wsypać mąkę, kakao, sól, cukier i proszek do pieczenia dodać tłuszcz i jaja (lu same żółtka). Siekać wszystko nożem, po chwili wyrobić ciasto rękami, by było gładkie i jednolite. Uformować kulę, podzielić ciasto na dwie części.
Jedną częścią wyłożyć spód blaszki, podziurkować widelcem. Drugą część wsadzić do lodówki lub zamrażarki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do misy miksera włożyć 1/4 ilości sera, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera 3-4 minuty. Dodać pozostałą część sera, jaja, cukier waniliowy i znów miksować. Wlać śmietankę i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Smacznego!
Chessecake
glossary:
baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
butter - masło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz