piątek, 14 lutego 2020

Kremowy deser budyniowy z galaretką

Idealna propozycja na zwieńczenie romantycznego obiadu ;)




Składniki na 4-6 porcji:
Galaretka:

  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml wody
Masa budyniowa:
  • 1,5 szkl mleka
  • 30 g budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 375 g serka mascarpone
Bita śmietana:
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku )
  • owoce do dekoracji
Technika wykonania:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i zostawiamy do stężenia. Galaretkę pokroić w kostkę. (Można też wystudzoną galaretkę rozlać do pucharków i zostawić do całkowitego stężenia).

Masa budyniowa: 1 szkl mleka zagotować z cukem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka (0,5 szkl) wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować cały czas mieszając. Budyń ostudzić. Zimny budyń zmiksować z mascarpone na gładki krem.

Bita  śmietana: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.


Do pucharków wykładamy galaretkę, następnie warstwę masy budyniowej i bitą śmietanę. Udekorować owocami.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd



Cream pudding dessert with jelly - kremowy deser budyniowy z galaretką

glossary:

milk - mleko
vanilla pudding - budyń waniliowy
mascarpone - ser mascarpone
vanilla sugar - cukier waniliowy 
double cream - śmietana kremówka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz