wtorek, 11 lutego 2020

Ptysie

Zapraszamy po pyszne ptysie :)


Składniki:

  • 250 ml wody
  • 100 g margaryny
  • 180 g maki pszennej
  • 4-5 jaj
  • sól do smaku
Krem:
  • 0,5l śmietanki kremówki
  • cukier puder do smaku
  • ewentualnie śmietan fix do utrwalenia kremówki
Technika wykonania:
W garnku zagotować wodę z margaryną i solą. Zdjąć naczynie z ognia wsypać mąkę i mieszać energicznie, aż się połączą składniki.  Garnek ponownie podgrzewać na małym ogniu około 6 minut, do momentu gdy ciasto zaczyna odstawać od naczynia i zgęstnieje.  Schłodzić. 

Do mamy wbijać pojedynczo jaja, ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy (ciasto nie może się rozlewać, musi być odpowiednio gęste). Podczas wbijania obserwować konsystencję ciasta, jeśli masa jest zbyt rzadka nie wbijać ostatniego jajka.

Ciasto włożyć do worka cukierniczego (lub łyżki)  i formować okrągłe ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 20-30 minut (w zależności od wielkości wypieków) w temp 180 stopni. Ptysie przekroić na pół.

Śmietankę  ubic na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Szprycą nadziać ptysie.


Cream puffs - ptysie 

glossary:

                                                                         flour - mąka
                                                                         eggs - jajka
                                                                         sugar - cukier
                                                                  margarine - margaryna
                                                                        cream - śmietana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz