Składniki:
- 250 ml wody
- 100 g margaryny
- 180 g maki pszennej
- 4-5 jaj
- sól do smaku
Krem:
- 0,5l śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
- ewentualnie śmietan fix do utrwalenia kremówki
Technika wykonania:
W garnku zagotować wodę z margaryną i solą. Zdjąć naczynie z ognia wsypać mąkę i mieszać energicznie, aż się połączą składniki. Garnek ponownie podgrzewać na małym ogniu około 6 minut, do momentu gdy ciasto zaczyna odstawać od naczynia i zgęstnieje. Schłodzić.
Do mamy wbijać pojedynczo jaja, ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy (ciasto nie może się rozlewać, musi być odpowiednio gęste). Podczas wbijania obserwować konsystencję ciasta, jeśli masa jest zbyt rzadka nie wbijać ostatniego jajka.
Ciasto włożyć do worka cukierniczego (lub łyżki) i formować okrągłe ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz