Składniki na 5 porcji:
- 3 jaja
- 80 g cukru
- 300 g truskawek
- 15 g żelatyny
- 60 ml wody
- sok z cytryny do smaku
Technika wykonania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i upłynnić w kąpieli wodnej. Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sito.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru na pulchną masę. Białka ubić pod koniec ubijania dodać 30 g cukru. Do żółtek dodawaj partiami przetarte truskawki i rozpuszczoną żelatynę, mieszając przez cały czas.
Gdy masa zacznie gęstnieć dodać pianę z białek, lekko wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny i natychmiast porcjować do pucharków. Schłodzić.
Porcja powinna ważyć 80-100g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz