poniedziałek, 25 maja 2020

Krem truskawkowy

Dziś propozycja musu truskawkowego :)



Składniki na 5 porcji:
  • 3 jaja
  • 80 g cukru
  • 300 g truskawek
  • 15 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • sok z cytryny do smaku
Technika wykonania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i upłynnić w kąpieli wodnej. Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sito.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru na pulchną masę. Białka ubić pod koniec ubijania dodać 30 g cukru. Do żółtek dodawaj partiami przetarte truskawki i rozpuszczoną żelatynę, mieszając przez cały czas.

Gdy masa zacznie gęstnieć dodać pianę z białek, lekko wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny i natychmiast porcjować do pucharków. Schłodzić.
Porcja powinna ważyć 80-100g.

Smacznego!



Strawberry Cream - krem truskawkowy

glossary:

strawberry - truskawka
gelatine - żelatyna
sugar - cukier
water - woda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz