Ciasto wykonane przez Karolinę Mazurek
Składniki:
Biszkopt
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 3 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 kostka margaryny/ masła
- olejek śmietankowy
- cukier waniliowy
Kokos:
- 1 łyżka margaryny
- 1 paczka kokosu
- 1 łyżka cukru
Technika wykonania:
Biszkopt- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać pojedynczo żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach . Ostudzić. Biszkopt przekroić na dwie części.
1,5 szkl mleka zagotować. W drugiej połowie mleka rozmieszać 1 szklankę cukru i 1 szklankę mąki. Wlać zawiesinę do gotującego się mleka. Mieszając chwilę gotować. Ostudzić budyń. Margarynę utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać trochę olejku śmietankowego i cukier waniliowy oraz dwie łyżki podprażonego, wystudzonego kokosu.
Kokos: margarynę rozpuścić, wsypać cukier i kokos. Kokos podsmażyć na złoty kolor.
Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć resztę masy i posypać całość kokosem :)
Smacznego!
Coconut Cake - Rafaello
glossary:
coconut - kokos
milk - mleko
sugar - cukier
sponge - biszkopt
baking powder - proszek do pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz