poniedziałek, 25 maja 2020

Rafaello

Cudowne połączenie lekkiego biszkoptu, masy budyniowej oraz kokosu :)
 Ciasto wykonane przez Karolinę Mazurek



Składniki:
Biszkopt

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 3 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 kostka margaryny/ masła
  • olejek śmietankowy
  • cukier waniliowy
Kokos:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 paczka kokosu
  • 1 łyżka cukru
Technika wykonania:
Biszkopt- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodać pojedynczo żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach . Ostudzić. Biszkopt przekroić na dwie części.


1,5 szkl mleka zagotować. W  drugiej połowie mleka rozmieszać 1 szklankę cukru i 1 szklankę mąki. Wlać zawiesinę do gotującego się mleka. Mieszając chwilę gotować. Ostudzić budyń. Margarynę utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać trochę olejku śmietankowego i cukier waniliowy oraz dwie łyżki podprażonego, wystudzonego kokosu.

Kokos: margarynę rozpuścić, wsypać cukier i kokos. Kokos podsmażyć na złoty kolor.

Na biszkopt wyłożyć połowę  masy budyniowej, przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć resztę masy i posypać całość kokosem :)

Smacznego!


Coconut Cake - Rafaello

glossary:

coconut - kokos
milk - mleko
sugar - cukier
sponge - biszkopt
baking powder - proszek do pieczenia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz