wtorek, 3 marca 2020

Łopatka pikantna a la mexicana

Dziś pyszne dania jednogarnkowe :) Polecam na imprezę i nie tylko :)




Składniki:

  • 1-1,2 kg łopatki wieprzowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • duży pikantny keczup (500ml)
  • łyżeczka słodkiej  mielonej papryki
  • łyżeczka przyprawy do potraw kuchni meksykańskiej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Technika wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, cebulę, paprykę i fasolę wraz z zalewą dodać keczup i przyprawy , wszystko wymieszać. Piec w piekarniku w 180-200 stopni przez 1,5- 2 godz, aż mięso będzie miękkie. Podawać z kaszą lub ryżem .

Smacznego!




Mexicana Pork Shoulder - łopatka a la mexicana


glossary:

pork shoulder - łopatka wiprzowa
bean - fasola
onion - cebula
paprika - papryka w proszku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz