czwartek, 9 kwietnia 2020

Chleb z garnka

Domowy , pachnący chleb! Jeszcze ciepła pajda ze świeżym masłem ;) Zapraszam do wypróbowania.



Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g wody letniej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych (lub 6 g suchych)
  • 1 łyżka oleju
Technika wykonania:
Drożdże rozpuścić w szklance wody, dodać cukier, łyżkę mąki i pozostawić na około 10 minut , by zaczyn ruszył.

Do dużej  miski wsypać  obie mąki, sól, olej, resztę wody oraz rozczyn drożdży. Wyrobić ciasto mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po pół godziny ciasto wyrobić i pozostawić dalej do wyrośnięcia. 

Do zimnego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć naczynie i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 minut.

Smacznego!


Pot Bread - chleb z garnka

glossary:


                                                                        yeast -drożdże
                                                                        flour - mąka
                                                                        oil - olej
                                                                        pot - garnek
                                                                        water - woda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz