- 400 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g wody letniej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych (lub 6 g suchych)
- 1 łyżka oleju
Technika wykonania:
Drożdże rozpuścić w szklance wody, dodać cukier, łyżkę mąki i pozostawić na około 10 minut , by zaczyn ruszył.
Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, olej, resztę wody oraz rozczyn drożdży. Wyrobić ciasto mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po pół godziny ciasto wyrobić i pozostawić dalej do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć naczynie i przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 minut.
Smacznego!
flour - mąka
oil - olej
water - woda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz