Składniki:
- 400 g mąki
- 200 ml letniej wody
- 80 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
Technika wykonania:
Mleko wymieszać z wodą, dodać drożdże i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wlać rozpuszczone drożdże. Zarobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto powinno być gładkie i miękkie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Miskę przykryć ściereczką. Cisto podwoi swoją objętość.
Po godzinie ciasto wyjąć z miski, uformować wałek, podzielić na 9-12 równych części, w zależności jak duże chcemy bułki. Formować okrągłe bułeczki, układać na blaszce do pieczenia, na środku zrobić przedziałek ostrym nożem. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, bułeczki piec 15-20 minut. Ostudzić.
Smacznego!
glossary:
water -woda
flour - mąka
milk - mleko
salt - sól
yeast - drożdże
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz