Kto zrobi daje znać ;)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej ( u mnie 350 g mąki typ 1050 i 150 g mąki graham)
- 7 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki płatków owsianych lub otrębów
- 400 ml wody
- dowolne przyprawy - można dodać oregano, kminek co lubisz
Technika wykonania:
Drożdże wsypać do ciepłej wody i odstawić na chwilę na bok. Pozostałe sypkie składniki wsypać do dużej miski, dolać wodę z drożdżami. Wymieszać składniki dokładnie łyżką do uzyskania zwartej masy i pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką, na około 30 minut.
Wyrośnięte zagnieść, wstawić do natłuszczonej formy, ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godzinę.
glossary:
yeast - drożdże
flour - mąka
water - woda
oat flakes - płatki owsiane
salt - sól
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz