środa, 20 maja 2020

Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym

Wiosna wkracza na talerze :)






Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • około 150g boczku w cienkich plasterkach
  • sól, pieprz
Sos:
  • 4 pełne łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • sól, pieprz
Technika wykonania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na płaty. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki (wystarczy złamać)

Na każdym kawałku mięsa układamy po 4 szparagi , zawijamy. Roladki owijamy boczkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Główki szparagów przykryć folią aluminiową by się nie spaliły.

Musztardę łączymy z miodem. Niewielką ilością (2 łyżki) polewamy roladki. Pozostałą część łączymy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy.


Naczynie wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, na około 25-30 minut. Po tym czasie polewamy sosem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

Smacznego!

przepis pochodzi stąd




Chicken Rolls with Asparagus and Honey&Mustard Sauce

glossary:

chicken breast - filet z kurczaka
asparagus - szparagi 
bacon - boczek
mustard - musztarda
honey - miód

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz