Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- pęczek zielonych szparagów
- około 150g boczku w cienkich plasterkach
- sól, pieprz
Sos:
- 4 pełne łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 6 łyżek śmietanki 30%
- sól, pieprz
Technika wykonania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na płaty. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki (wystarczy złamać)
Na każdym kawałku mięsa układamy po 4 szparagi , zawijamy. Roladki owijamy boczkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Główki szparagów przykryć folią aluminiową by się nie spaliły.
Musztardę łączymy z miodem. Niewielką ilością (2 łyżki) polewamy roladki. Pozostałą część łączymy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy.
Naczynie wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, na około 25-30 minut. Po tym czasie polewamy sosem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.
Smacznego!
przepis pochodzi stąd
Chicken Rolls with Asparagus and Honey&Mustard Sauce
glossary:
chicken breast - filet z kurczaka
asparagus - szparagi
bacon - boczek
mustard - musztarda
honey - miód
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz