niedziela, 13 września 2020

Sos do spaghetti na zimę

 Pyszny, naturalny sos do spaghetti poleca się na zimę :) Zatrzymaj lato w słoiku :)




Składniki:

  • 3-3,5 kg pomidorów (najlepsze Lima)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 większe cebule
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru ( może być brązowy)
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
Technika wykonania:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać , posiekać i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać posiekany czosnek i smażyć około 2 minuty. Dodać do garnka pomidory i przyprawy. Gotować około 2 godziny aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Ewentualnie doprawić. Sos zmiksować blenderem. 

Gorący przelać do słoików, zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Z tej porcji wychodzą 3-4 słoiki o pojemności 350-500 ml.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz