Pyszny, naturalny sos do spaghetti poleca się na zimę :) Zatrzymaj lato w słoiku :)
Składniki:
- 3-3,5 kg pomidorów (najlepsze Lima)
- 5 łyżek oliwy
- 2 większe cebule
- 8-10 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka cukru ( może być brązowy)
- 1 łyżka soli
- pieprz
Technika wykonania:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę obrać , posiekać i zeszklić na oliwie w garnku. Dodać posiekany czosnek i smażyć około 2 minuty. Dodać do garnka pomidory i przyprawy. Gotować około 2 godziny aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Ewentualnie doprawić. Sos zmiksować blenderem.
Gorący przelać do słoików, zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Z tej porcji wychodzą 3-4 słoiki o pojemności 350-500 ml.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz