piątek, 25 września 2020

Kruche ciasto z rabarbarem

Cudowne ciasto kruche, rabarbar i beza, czyli niebo w gębie :)





Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 4 żółtka
  • 100g masła 
  • 4 łyzki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany
Beza
  • 4 białka
  • 200g cukru
  • 1 kisiel malinowy lub truskawkowy
Owoce:
  • 600g rabarbaru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100g cukru
  • 160 g mąki
Technika wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników, zarobić ciasto najpierw. Zagnieść rękami aż do połączenia składników. Blaszkę 25cm x35cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na prostokąt,włożyć do blaszki. Podziurkować widelcem i wsadzić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piec w 180 stopniach około 15 minut- do zrumienienia.

W tym czasie rabarbar umyć,  pokroić na 1 cm kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem.

Białka ubić na sztywną piane, a następnie powoli dodawać cukier aż powstanie gęsta piana. Na końcu dodać kisiel i miksować jeszcze około minuty.

Kruszonka- wszystkie składniki połączyć razem by powstała kruszonka. 

Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, następnie pianę z białek i posypać kruszonką.
Piec około 45 minut aż kruszonka pięknie się zrumieni, zmniejszyć do 60 stopni i podsuszyć jeszcze bezę około 15 minut. 

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz