Cudowne ciasto kruche, rabarbar i beza, czyli niebo w gębie :)
Ciasto:
- 300 g mąki
- 4 żółtka
- 100g masła
- 4 łyzki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany
Beza
- 4 białka
- 200g cukru
- 1 kisiel malinowy lub truskawkowy
Owoce:
- 600g rabarbaru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100g cukru
- 160 g mąki
Technika wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać resztę składników, zarobić ciasto najpierw. Zagnieść rękami aż do połączenia składników. Blaszkę 25cm x35cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na prostokąt,włożyć do blaszki. Podziurkować widelcem i wsadzić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piec w 180 stopniach około 15 minut- do zrumienienia.
W tym czasie rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Białka ubić na sztywną piane, a następnie powoli dodawać cukier aż powstanie gęsta piana. Na końcu dodać kisiel i miksować jeszcze około minuty.
Kruszonka- wszystkie składniki połączyć razem by powstała kruszonka.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, następnie pianę z białek i posypać kruszonką.
Piec około 45 minut aż kruszonka pięknie się zrumieni, zmniejszyć do 60 stopni i podsuszyć jeszcze bezę około 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz