Pyszny krem z pachnących pomidorów poleca się na obiad :)
Składniki:
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz, bazylia
- olej/oliwa/masło klarowane
Technika wykonania:
Cebulę umyć, obrać, opłukać i posiekać. Tłuszcz rozgrzać w garnku, cebulę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zrumienić, dodać posiekany czosnek.
Pomidory naciąć z góry na krzyż, sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wlać bulion i gotować około 10-15 minut. Dodać przyprawy i wszystko zmiksować na gładki krem.
Krem można podać np z serem ricotta i bazylią lub z grzankami :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz