niedziela, 4 października 2020

Krem z pomidorów

 Pyszny krem z pachnących pomidorów poleca się na obiad :)



Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, bazylia
  • olej/oliwa/masło klarowane
Technika wykonania:
Cebulę umyć, obrać, opłukać i posiekać. Tłuszcz rozgrzać w garnku, cebulę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zrumienić, dodać posiekany czosnek.

Pomidory naciąć z góry na krzyż, sparzyć  i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wlać bulion i gotować około 10-15 minut. Dodać przyprawy i wszystko zmiksować na gładki krem.

Krem można podać np z serem ricotta i bazylią lub z grzankami :)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz