czwartek, 19 listopada 2020

Rogale maślane

Te rogaliki zniknęły z prędkością światła! Cudowne domowe pieczywo idealne na śniadanie.




Składniki na 14 szt:
  • 590 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 1 szkl mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 65 g masła

Dodatkowo:
  • 50 g masła roztopionego
  • 1 jajko roztrzepane
Technika wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże świeże wymieszać z łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką mleka letniego. W oddzielnej misce roztrzepujemy jaja i łączymy z solą resztą cukru oraz olejem. Mąkę przesiać dodać do jaj, wraz z sokiem z cytryny i roztopionym masłem, wyrośniętym zaczynem oraz resztą letniego mleka.

(W przypadku drożdży suchych postępujemy następująco- mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i sól. Jaja roztrzepać z olejem dodać do mąki. Dodać letnie mleko, sok z cytryny i roztopione przestudzone masło.)

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto około 10 minut. Ostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość ( około godzinę).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 części.Każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy około 20 cm. Posmarować roztopionym masłem i zwinąć jak rulonik, zawijając końce by powstał rogalik.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na około pół godziny d wyrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut, aż będą rumiane 

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz