środa, 18 listopada 2020

Kakaowe rogale

Cudowne zawijaki z kakao :) 




Składniki na 14 szt:
  • 590 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 1 szkl mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 65 g masła

Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane
Nadzienie:
  • masło
  • kakao
  • cukier
Technika wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże świeże wymieszać z łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką mleka letniego. W oddzielnej misce roztrzepujemy jaja i łączymy z solą resztą cukru oraz olejem. Mąkę przesiać dodać do jaj, wraz z sokiem z cytryny i roztopionym masłem, wyrośniętym zaczynem oraz resztą letniego mleka.

(W przypadku drożdży suchych postępujemy następująco- mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i sól. Jaja roztrzepać z olejem dodać do mąki. Dodać letnie mleko, sok z cytryny i roztopione przestudzone masło.)

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto około 10 minut. Ostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość ( około godzinę).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy około 20 cm. Posmarować trochę masłem, posypać kakao oraz łyżeczką cukru i zwinąć jak rulonik, zawijając końce by powstał rogalik.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut, aż będą rumiane 

Smacznego!

Przepis na rogale pochodzi stąd



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz