środa, 18 listopada 2020

Panna Cotta

Ten deser ucieszy podniebienie każdego :)



Składniki:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 300 g truskawek
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Technika wykonania:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia na 5 minut.
Śmietankę wlać do garnka, dodać cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyciągnąć ziarenka, dodać do śmietanki. Całość zagotować. Dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści.

Rozlać gotową śmietankę do filiżanek lub pojemniczków. Ostudzić. Gdy ostygną wstawić do lodówki do stężenia.

Truskawki zmiksować, by powstał mus, dodać cukier. Wlać na wierzch panna cotty.

Robiąc w filiżankach możemy wyjąć galaretkę na talerzyk. Aby wyciągnąć panna cottę, należy foremkę czy filiżankę wstawić na kilka sekund do wrzątku, po czym odwrócić do góry dnem . Podać z sosem truskawkowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz