środa, 18 listopada 2020

Ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi jakie znam. Elastyczne, mięciutkie, ciągliwe, łatwo dające się wałkować. Naprawdę polecam :)





Składniki na około 40 szt:
  • 300 g mąki
  • 125 ml wody gorącej
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 1 szczypta soli
Technika wykonania :
Mąkę wsypać do miski dodać sól. Do gorącej wody dodać masło by się rozpuściło, wlać do mąki, mieszać łyżką. Dodać roztrzepane jajko i całość zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Zawinąć w folię i odstawić na minimum 15 minut.

Ciasto podzielić sobie na 4 części, każdą część cienko wałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować od wrzącej osolonej wody, około 2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz