Najlepsze ciasto na pierogi jakie znam. Elastyczne, mięciutkie, ciągliwe, łatwo dające się wałkować. Naprawdę polecam :)
- 300 g mąki
- 125 ml wody gorącej
- 1 jajko
- 20 g masła
- 1 szczypta soli
Technika wykonania :
Mąkę wsypać do miski dodać sól. Do gorącej wody dodać masło by się rozpuściło, wlać do mąki, mieszać łyżką. Dodać roztrzepane jajko i całość zagnieść, aż ciasto będzie gładkie. Zawinąć w folię i odstawić na minimum 15 minut.
Ciasto podzielić sobie na 4 części, każdą część cienko wałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować od wrzącej osolonej wody, około 2 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz