wtorek, 22 grudnia 2020

Ciasteczka z kremem kawowym

Kruche ciasteczka z kremem kawowym z polewą czekoladową lub glazurą :)




Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1p. cukru waniliowego

Krem:

  • 70 g cukru pudru
  • 1p cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki naparu z kawy parzonej

Glazura:

  • 170 g cukru pudru
  • 1 białko
lub polewa czekoladowa
  • 1 czekolada, 50 g masła, 50 g mleka 
  • perełki do dekoracji

Sposób wykonania:

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółka lub inny kształt. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Masa: Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i zimny napar kawy. Miksować wszystko razem  przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy.

Glazura: Białko ucierać z cukrem pudrem, do uzyskania białej glazury lub polewa - podgrzać mleko z masłem, rozpuścić w tym czekoladę. Wymieszać.

Upieczone ciasteczka przekładać kremem kawowym, każde ciasto udekorować glazurą, można dodatkowo udekorować kawałkiem orzecha. pozostawić do wyschnięcia glazury lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz