Kruche ciasteczka z kremem kawowym z polewą czekoladową lub glazurą :)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 1 żółtko
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1p. cukru waniliowego
Krem:
- 70 g cukru pudru
- 1p cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 łyżki naparu z kawy parzonej
Glazura:
- 170 g cukru pudru
- 1 białko
- 1 czekolada, 50 g masła, 50 g mleka
- perełki do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółka lub inny kształt. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Masa: Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder, cukier waniliowy i zimny napar kawy. Miksować wszystko razem przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy.
Glazura: Białko ucierać z cukrem pudrem, do uzyskania białej glazury lub polewa - podgrzać mleko z masłem, rozpuścić w tym czekoladę. Wymieszać.
Upieczone ciasteczka przekładać kremem kawowym, każde ciasto udekorować glazurą, można dodatkowo udekorować kawałkiem orzecha. pozostawić do wyschnięcia glazury lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz