wtorek, 22 grudnia 2020

Torciki orzechowe

 Moje ulubione świąteczne ciasteczka przełożone masą orzechową z rumem :)



Składniki:

Ciasto:

  • 300 g margaryny
  • 140 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych
  • 450 g mąki

Masa:

  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki marmolady
  • kieliszek rumu lub wódki
  • 120 g orzechów włoskich mielonych

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Rozwałkować i wykrawać kieliszkiem lub dowolną foremką ciasteczka. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, piec w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.

Masa: wszystkie składniki połączyć razem. Smarować ciasteczko i przykryć drugim.

Można dekorować lukrem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz