wtorek, 15 grudnia 2020

Roladka kokosowa

 Ciasteczka, które u wielu osób pojawiają się na świątecznym stole :)

Składniki:

Masa kakaowa:
  • 300 g herbatników typu Petit Beurre
  • 30 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 30 g kakao (3 łyżki)
Masa kokosowa:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki cukru pudru

Technika wykonania:
Ciasto kakaowe: Herbatniki mielimy na drobny pył malakserem lub blenderem. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzewać na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gorącą przelać do zmielonych herbatników i razem mieszamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Lekko ciepłe przekładamy na papier do pieczenia i wałkujemy kwadrat o boku około 30 cm.

Masa kokosowa : Masło utrzeć na puch, dodać cukier, a następnie wiórki kokosowe. Masę rozsmarować równo na warstwie ciemnego ciasta. Delikatnie zwijamy roladę, na taką grubość jak chcemy. Po czym zwijamy dalej kolejną roladkę.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz