Ciasteczka, które u wielu osób pojawiają się na świątecznym stole :)
Składniki:
Masa kakaowa:
- 300 g herbatników typu Petit Beurre
- 30 g masła
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 30 g kakao (3 łyżki)
- 100 g miękkiego masła
- 100 g wiórków kokosowych
- ¾ szklanki cukru pudru
Technika wykonania:
Ciasto kakaowe: Herbatniki mielimy na drobny pył malakserem lub blenderem. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzewać na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gorącą przelać do zmielonych herbatników i razem mieszamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Lekko ciepłe przekładamy na papier do pieczenia i wałkujemy kwadrat o boku około 30 cm.
Masa kokosowa : Masło utrzeć na puch, dodać cukier, a następnie wiórki kokosowe. Masę rozsmarować równo na warstwie ciemnego ciasta. Delikatnie zwijamy roladę, na taką grubość jak chcemy. Po czym zwijamy dalej kolejną roladkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz