czwartek, 17 grudnia 2020

Ule

 Pyszne ciastka na surowo z domowym ajerkoniakiem .

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g biszkoptów
  • 180 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 5 łyżek  rumu
  • 3 łyżki kakao
  • trochę orzechów

Masa:

  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • spirytus

Dodatkowo:

  • andrut

Sposób wykonania:

Biszkopty zetrzeć, połączyć z resztą składników. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać trochę więcej rumu. Aby otrzymać ule jasne należy pominąć kakao.

Krem: Cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z żółtkami, powoli dolewać spirytus, do uzyskania gęstej, choć lejącej konsystencji, aby można było wlewać do uli.

Z andruta wycinać kółeczka wielkością dostosowane do ula, robię to kieliszkiem do wódki.

Gotowe ciasto wkładamy do foremki , palcem robimy dziurkę (miejsce na ajerkoniak), wyjmujemy ula z foremki. (Aby ciasto dobrze odchodziło od foremki należy ją dobrze wysypać cukrem pudrem). Wlewamy krem i zalepiamy andrutem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz