poniedziałek, 4 stycznia 2021

Meksykańskie burgery z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli

 Pyszny, domowy i wegetariański burger :) Koniecznie wypróbuj!




Składniki na około 14 sztuk w zależności od rozmiaru:

  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub 1½ szklanki namoczonej i ugotowanej)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 1 mała papryczka chili (kawałek)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 spory pęczek świeżej kolendry/pietruszka
  • sól, pieprz

Dodatki: bułki, sos czosnkowy, pomidor, cebula, sałata itd.

Technikę wykonania

Kaszę przepłukać wrzącą wodą. W około 1½–2 szklankach wody rozpuścić koncentrat pomidorowy, zalać płynem kaszę i doprowadzić do wrzenia. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie wodę i odrobinę się rozklei (ale nie za bardzo, bo burgery będą zbyt miękkie). Jeśli masz ugotowaną wcześniej kasze bez koncentratu i chcesz ją wykorzystać do burgerów to nie ma problemu,wystarczy koncentrat dodać potem do masy.

Kukurydzę i fasolę należy odsączyć z zalewy i przepłukać. ¾ fasoli zmiksować na gładką masę, a pozostałą cześć posiekać na małe kawałki. Kolendrę  i papryczkę chili również posiekać.

Do ugotowanej kaszy dodać pastę z fasoli, posiekaną fasolę i kukurydzę w całości (dowolna ilość, można mniej), kolendrę i drobno posiekaną cebulę.

Słonecznik zmielić w młynku i dodać razem ze zmielonymi płatkami owsianymi (można po prostu użyć mąki owsianej) do masy. Następnie wlać olej i doprawić.

Gotową masę odstawić do ostygnięcia na kilkanaście minut, aż zgęstnieje. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.

Kotlety formować dłońmi, co chwila zwilżając je wodą, aby burgery łatwiej się formowały. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą powoli się przypalać i utworzy się charakterystyczna chrupiąca skorupka (polecam na termoobiegu), przewracając je na drugą stronę (ostrożnie, najlepiej łopatką) pod koniec pieczenia.

Podawaj z dobrą bułką, ulubionymi sosami i warzywami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz