Pyszny, domowy i wegetariański burger :) Koniecznie wypróbuj!
Składniki na około 14 sztuk w zależności od rozmiaru:
- ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 puszka czerwonej fasoli (lub 1½ szklanki namoczonej i ugotowanej)
- 1 puszka kukurydzy
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- ½ szklanki pestek słonecznika
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 1 mała papryczka chili (kawałek)
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 spory pęczek świeżej kolendry/pietruszka
- sól, pieprz
Dodatki: bułki, sos czosnkowy, pomidor, cebula, sałata itd.
Technikę wykonania
Kaszę przepłukać wrzącą wodą. W około 1½–2 szklankach wody rozpuścić koncentrat pomidorowy, zalać płynem kaszę i doprowadzić do wrzenia. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie wodę i odrobinę się rozklei (ale nie za bardzo, bo burgery będą zbyt miękkie). Jeśli masz ugotowaną wcześniej kasze bez koncentratu i chcesz ją wykorzystać do burgerów to nie ma problemu,wystarczy koncentrat dodać potem do masy.
Kukurydzę i fasolę należy odsączyć z zalewy i przepłukać. ¾ fasoli zmiksować na gładką masę, a pozostałą cześć posiekać na małe kawałki. Kolendrę i papryczkę chili również posiekać.
Do ugotowanej kaszy dodać pastę z fasoli, posiekaną fasolę i kukurydzę w całości (dowolna ilość, można mniej), kolendrę i drobno posiekaną cebulę.
Słonecznik zmielić w młynku i dodać razem ze zmielonymi płatkami owsianymi (można po prostu użyć mąki owsianej) do masy. Następnie wlać olej i doprawić.
Gotową masę odstawić do ostygnięcia na kilkanaście minut, aż zgęstnieje. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.
Kotlety formować dłońmi, co chwila zwilżając je wodą, aby burgery łatwiej się formowały. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą powoli się przypalać i utworzy się charakterystyczna chrupiąca skorupka (polecam na termoobiegu), przewracając je na drugą stronę (ostrożnie, najlepiej łopatką) pod koniec pieczenia.
Podawaj z dobrą bułką, ulubionymi sosami i warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz