czwartek, 11 lutego 2021

Tłusty Czwartek

 

TŁUSTY CZWARTEK

W kalendarzu chrześcijańskim tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany jako zapusty. Mówi się, że kto w tym dniu nie zje chociaż jednego pączka, ten nie będzie miał powodzenia w życiu.

Kiedyś  pączki wyrabiano z ciasta chlebowego, a w środku zamiast słodkich konfitur umieszczano skwarki. W takiej postaci smażono je na blasze lub głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu. Początkowo nie używano do ich wyrobu drożdży, co sprawiało, że wypieki były dużo twardsze od tych, znanych nam dziś.

Około XVII wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wygląd miały nieco inny niz obecnie- w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Obecnie tłusty czwartek kojarzony jest głównie ze słodkościami – pączkami, różami karnawałowymi i faworkami, znanymi także jako chrust,.

Uczniowie klasy 2 TŻP Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie w ramach zajęć praktycznych również przygotowali się do uczczenia tego święta. Wysmażyli tradycyjne pączki  z powidłami, faworki, róże karnawałowe, oponki oraz pączki serowe.

Staropolskie przysłowie mówi : "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła".

Jeśli T chcesz usmażyć smakołyk tłustoczwartkowy, sprawdzony przepis na pączki serowe znajdziesz na naszym blogu w zakładce "Tłusty Czwartek".






SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz