Nie ma nić lepszego jak zapach domowego chleba :) To nic trudnego, spróbujcie upiec swój chleb .
Składniki:
- 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 175 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 ml wody letniej
- 8 g drożdży suchych/ 25 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
Technika wykonania:
Mąki, drożdże suche i sól wymieszać. Wlać wodę. W przypadku drożdży świeżych należy je rozpuścić w wodzie i rozpuszczone drożdże wlać do mąki.
Ciasto zarobić i wyrabiamy 6-7 minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę, po godzinie ciasto zagnieść ponownie i włożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę by ponownie wyrosło. Piec w 200 stopniach przez pół godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz