piątek, 19 marca 2021

Chleb mieszany

 Nie ma nić lepszego jak zapach domowego chleba :)  To nic trudnego, spróbujcie upiec swój chleb .



Składniki:

  • 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 175 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 ml wody letniej
  • 8 g drożdży suchych/ 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
Technika wykonania:
Mąki, drożdże suche i sól wymieszać. Wlać wodę. W przypadku drożdży świeżych należy je rozpuścić w wodzie i rozpuszczone drożdże wlać do mąki.

Ciasto zarobić i wyrabiamy 6-7 minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę, po godzinie ciasto zagnieść ponownie i włożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę by ponownie wyrosło. Piec w 200 stopniach przez pół godziny.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz