Pyszny mazurek wykonany przez Konrada Krużołka
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła (lub margaryny)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko (rozmiar M)
- Dodatkowo: ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych) 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
Z podanych
składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu
robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1
godzinę. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży
placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał
prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do
pieczenia, przełożyć na dużą blachę. Z resztek ciasta uformować wałeczki i
zrobić brzeg. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować
na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C,
grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat
i pozostawić do ostygnięcia. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła
się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka
według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz