sobota, 3 kwietnia 2021

Mazurek kajmakowy z dżemem

Pyszny mazurek wykonany przez Konrada Krużołka


Składniki: 

Ciasto kruche: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g masła (lub margaryny) 
  • 80 g cukru pudru 
  • 1 jajko (rozmiar M) 
  • Dodatkowo: ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych) 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania: 

Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia. 

Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę. Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg. Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia. Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.

 Smaczego!

Wykonanie: Konrad Krużołek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz