środa, 31 marca 2021

Babka cytrynowa

Wielkanoc tuż tuż, a więc u na nie może zabraknąć przepisu na babkę. Babką wykonana przez Wiktorię Herok.



Ciasto:
250 g mąki
250 g cukru
250 g margaryny
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
Sok z 1/2 cytryny

Technika wykonania:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę ) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce, na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej sparzoną ). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem lub margaryną i delikatnie obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 50minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce a następnie wyjąć z foremki. Na sam koniec polać lukrem.
Przepis na lukier:
Cukier puder wymieszać razem z sokiem z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.
Smacznego!

Wykonanie Wiktoria Herok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz