Piękny mazurek kajmakowy. Idealny na świąteczny stół.
Składniki na ciasto:
• 200g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
• 350g mąki pszennej
• 2 żółtka
• 100g cukru
• 1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Składniki na masę kajmakową:
• 2 szklanki mleka
• ¾ szklanki cukru białego lub trzcinowego
• ½ kostki masła
Sposób przygotowania ciasta:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać kawałki masła, żółtka, cukier oraz śmietanę
i wszystko razem wyrobić.
W garnku umieszczamy masło wraz z cukrem. Gotujemy na średnim ogniu do
momentu, aż cukier rozpuści się w maśle. Następnie wlewamy mleko i wszystko
razem mieszamy. Masę gotujemy przez ok. 30 minut lub do uzyskania odpowiedniej
konsystencji. Masa powinna być gęsta, ale łatwa do rozsmarowywania.
Kontrolujemy masę przez cały czas i dość często ją mieszamy, dzięki temu masa
będzie jednolita i nie spali się.
Smacznego!
Wykonanie: Klaudia Majdańska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz