czwartek, 8 kwietnia 2021

Świąteczny mazurek kajmakowy

Piękny mazurek kajmakowy. Idealny na świąteczny stół.



Składniki na ciasto:

• 200g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

• 350g mąki pszennej

• 2 żółtka

• 100g cukru

• 1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

Składniki na masę kajmakową:

• 2 szklanki mleka

• ¾ szklanki cukru białego lub trzcinowego

• ½ kostki masła

Sposób przygotowania ciasta:

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać kawałki masła, żółtka, cukier oraz śmietanę i wszystko razem wyrobić.

 Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść na formę do pieczenia i ponakłuwać widelcem.

 Brzegi ciasta uformować tak, aby powstał 1cm rant. Piec ok. 15-20 minut (200 stopni). Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie smarujemy go masą kajmakową. Dekorujemy według własnego uznania.

 Sposób przygotowania masy kajmakowej:

W garnku umieszczamy masło wraz z cukrem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż cukier rozpuści się w maśle. Następnie wlewamy mleko i wszystko razem mieszamy. Masę gotujemy przez ok. 30 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masa powinna być gęsta, ale łatwa do rozsmarowywania. Kontrolujemy masę przez cały czas i dość często ją mieszamy, dzięki temu masa będzie jednolita i nie spali się.

 

Smacznego!

Wykonanie: Klaudia Majdańska

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz