poniedziałek, 12 kwietnia 2021

Babka cytrynowa Wielkanocna

Kolejna propozycja Wielkanocnej baby cytrynowej






Składniki: 

  • 35 dkg mąki 
  • Palma(margaryna) 
  • 35 dkg cukru 
  • 6 jajek (ubić białka osobno) 
  • Cukier waniliowy 
  • Proszek do pieczenia ( pół łyżeczki) 
  • 2 cytryny(sok) 
  • Opakowanie skórki pomarańczy 

 

Lukier: 

  • 2 białka, 
  • cukier puder  

Czas przygotowania:1 godz. 170°C 

 

Sposób wykonania 

Masło ucieramy cukrem i  cukrem waniliowym do uzyskania jasnej puszystej masy dalej ucierając dodając po jednym żółtkmieszając dolewając powoli sok z cytryny .


Białka osobno miksując na puszystą pianę . Dodawać do masy.


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać razem dodawając do utartej masy i delikatnie wymieszać. 


Wcześniej nasmarowaną formę do babki posypywana bułką tartą. Ciasto wlewać do formy


Piec w nagrzanym piekarniku w 170°C i piec około 1godziny. I pozostawić babkę do wystygnięcia z otwartymi drzwiczkami piekarnika aby trochę ostygła. Następnie wyłożyć na stół kuchenny i wyłożyć babkę z formy do całkowitego ostygnięcia. 


Następnie sporządzić lukier z białek i cukru pudru, polewając babkę wraz ze skórkami pomarańczy. 

Smacznego! 


Wykonanie: Joanna Hernik kl.3KA  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz