Kolejna propozycja Wielkanocnej baby cytrynowej
Składniki:
- 35 dkg mąki
- Palma(margaryna)
- 35 dkg cukru
- 6 jajek (ubić białka osobno)
- Cukier waniliowy
- Proszek do pieczenia ( pół łyżeczki)
- 2 cytryny(sok)
- Opakowanie skórki pomarańczy
Lukier:
- 2 białka,
- cukier puder
Czas
przygotowania:1 godz. 170°C
Sposób wykonania
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej puszystej masy dalej ucierając dodając po jednym żółtku mieszając dolewając powoli sok z cytryny .
Białka osobno miksując na puszystą pianę . Dodawać do masy.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać razem dodawając do utartej masy i delikatnie wymieszać.
Wcześniej nasmarowaną formę do babki posypywana bułką tartą. Ciasto wlewać do formy
Piec w nagrzanym piekarniku w 170°C i piec około 1godziny. I pozostawić babkę do wystygnięcia z otwartymi drzwiczkami piekarnika aby trochę ostygła. Następnie wyłożyć na stół kuchenny i wyłożyć babkę z formy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie sporządzić lukier z białek i cukru pudru, polewając babkę wraz ze skórkami pomarańczy.
Smacznego!
Wykonanie: Joanna Hernik kl.3KA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz