Dwukolorowa babka z polewą kakaową wykonana na konkurs wielkanocnych wypieków.
Składniki :
- 250 g miękkiego masła
- 275 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
- 3 jajka
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 ml mleka
- 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
- 50 g Czekolady Białej
- 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
- Lukier:
- 300 g cukru pudru
- 40 g Kakao Ciemnego z Ghany
Technika wykonania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką
utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.
Smacznego!
Wykonanie: Mateusz Bury
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz