poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Dwukolorowa babka z polewą kakaową

 Dwukolorowa babka z polewą kakaową wykonana na konkurs wielkanocnych wypieków.



Składniki :

  • 250 g miękkiego masła 
  • 275 g cukru 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii 
  • 3 jajka 
  • 340 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 180 ml mleka
  • 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany 
  • 50 g Czekolady Białej 
  • 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
  • Lukier: 
  • 300 g cukru pudru 
  • 40 g Kakao Ciemnego z Ghany

Technika wykonania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj. 

Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.

Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką 
utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.
Smacznego!
Wykonanie: Mateusz Bury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz