niedziela, 25 kwietnia 2021

Czekoladowa babka wielkanocna

Świąteczna babka w wykonaniu Renaty Nowosadko.

 Składniki:

  • 300g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 370g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 280g cukru
  • Jedna łyżeczka cukru waniliowego
  • Jedna szczypta soli
  • 5 jajek
  • Jedna łyżką proszku do pieczenia
  • 70g mleka
  • 60g kakao
Sposób wykonania
Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Formę do babki natłuścić masłem i oprószyć mąka. Do naczynia miksującego włożyć masło dodać 280g cukru , cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, 70g mleka, dodać kakao i wymieszać. Masę kakaowa przełożyć do formy. Piec 50-60 min przed przełożeniem na talerz babkę pozostawić w formie na około 15 min.

Polewa czekoladowa:
Polewa
100g mlecznej czekolady
40g kwaśnej śmietany 18%
Roztopić czekoladę, dodać śmietanę i chwilę podgrzać, mieszając do połączenia składników. Polać babkę.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz