czwartek, 27 maja 2021

Buchta

 Buchta idealna z masełkiem lub nadziewana domową konfiturą!



Składniki:

  •  1/2 kg mąki
  • 4 dag drożdży
  •   8 dag cukru
  •  1 1/2 szklanki mleka
  •     20 dag masła
  •   5 żółtek
  •      skóra z cytryny
  •     rodzynki

 Sposób przygotowania  

Drożdże rozdrobnić z mlekiem i odrobiną cukru. Żółtka ubić z resztką cukru. Dodać do mąki        żółtka, drożdże, mleko i roztopione masło, ewentualnie skórkę i rodzynki. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do formy keksowej lub nadziewać konfiturą i układać obok siebie w formie małe kulki. Piec 40-60 min. 

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz