Kołocz jest tradycyjnym ciastem obrzędowym, szczególnie ważnym podczas wesel i świąt
Ciasto
- Mąka ( na 2 blach) 1 kg
- Cukier 0,2 kg
- Masło 0,2 kg
- Olej 2 łyżki
- Jajka 3 szt.
- Żółtka 2 szt.
- Drożdże 0,08 kg
- Mleko 0,5 l
- Sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
- Twaróg 1,2 kg
- Masło 0,1 kg
- Jajka 3szt
- Żółtko 2 szt
- Budyń 0,5 paczki
- Cukier puder 0,25kg
- rodzynki
Posypka
- Mąka 0,3 kg
- Cukier 0,1 kg
- Masło 0,2 kg
- żółtko 1 szt.
- Kakao
- Cukier wanilinowy 1 paczek
- Masło do polania
Sposób wykonania:
W letnim mleku rozpuścić
drożdże z dodatkiem cukru i mąki, dać do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać
pozostałe składniki, rozczyn i wyrobić ciasto, dać do wyrośnięcia. Ser
przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć ze składnikami przeznaczonymi do
nadzienia, pod koniec dodać ser i rodzynki. Na wysmarowaną blachę rozłożyć
ciasto, posmarować białkiem, nałożyć nadzienie i przykryć drugą częścią ciasta.
Nałożyć posypkę zarobioną ze składników
podanych w przepisie i piec 50-60 minut w temp.170 C. Po upieczeniu polać
gorącym stopionym masłem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz