wtorek, 25 maja 2021

Kołacz wiślański z serem

 Kołocz jest tradycyjnym ciastem obrzędowym, szczególnie ważnym podczas wesel i świąt



Ciasto                                                                        

  • Mąka ( na 2 blach)      1 kg                                      
  • Cukier                          0,2 kg                                   
  • Masło                           0,2 kg                                   
  • Olej                              2 łyżki                                   
  • Jajka                             3 szt.                                     
  • Żółtka                           2 szt.                                      
  • Drożdże                        0,08 kg                                 
  • Mleko                           0,5 l
  • Sól                                1 łyżeczka

 

Nadzienie:

  • Twaróg 1,2 kg
  • Masło 0,1 kg
  • Jajka 3szt
  • Żółtko 2 szt
  • Budyń 0,5 paczki
  • Cukier puder 0,25kg
  • rodzynki

Posypka

  • Mąka                            0,3 kg
  • Cukier                          0,1 kg
  • Masło                           0,2 kg
  • żółtko                           1 szt.
  • Kakao 
  • Cukier wanilinowy      1 paczek
  • Masło do polania

 

Sposób wykonania:

W letnim mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru i mąki, dać do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, rozczyn i wyrobić ciasto, dać do wyrośnięcia. Ser przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć ze składnikami przeznaczonymi do nadzienia, pod koniec dodać ser i rodzynki. Na wysmarowaną blachę rozłożyć ciasto, posmarować białkiem, nałożyć nadzienie i przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć posypkę zarobioną ze  składników podanych w przepisie i piec 50-60 minut w temp.170 C. Po upieczeniu polać gorącym stopionym masłem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz