niedziela, 23 maja 2021

Jadło żywieckie

 Pożywny posiłek, który przygotowuje się na żywiecczyźnie.


Składniki:

Klops                                                                     

  • Wieprzowina b/k        0,7 kg                                  
  • Bułka pszenna            1 szt.                                   
  • Cebula                        1 szt.                                   
  • Tłuszcz                       0,05 kg                               
  • Jajka                            2 szt.                                  
  • Bułka tarta                   0,08 kg                               
  • Sól, pieprz                   do smaku                          
  • Czosnek                       3 ząbki 

Placki ziemniaczane:

  • Ziemniaki 1 kg
  • Cebula 1 szt
  • Mąka pszenna 0,08 kg
  • Jajka 3 szt
  • Śmietana
  • Sól, pieprz do smaku
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej 0,3 l

 Sposób wykonania:

Mięso wymyć, pokroić, cebulę podsmażyć, bułkę namoczyć, wszystko razem zmielić przez maszynkę, dodać przyprawy, jajka, mąkę ziemniaczaną, roztarty czosnek, doprawić do smaku. Formę podłużną wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną i wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 170 C i piec około 1 godziny

Ziemniaki obrać, wypukać. Na tarce zetrzeć ziemniaki, cebulę, czosnek, odlać sok ziemniaczany do szklanki i tyle ile soku odlejemy, dodajemy gęstej śmietany, doprawiamy do smaku i smażymy na gorącym tłuszczu małe placuszki. Klops po upieczeniu kroimy w plastry, układamy na placku, przykrywamy drugim plackiem i polewamy sosem ze świeżych grzybów.      

Smacznego!                                                                                                               

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz