Pożywny posiłek, który przygotowuje się na żywiecczyźnie.
Składniki:
Klops
- Wieprzowina b/k 0,7 kg
- Bułka pszenna 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Tłuszcz 0,05 kg
- Jajka 2 szt.
- Bułka tarta 0,08 kg
- Sól, pieprz do smaku
- Czosnek 3 ząbki
Placki ziemniaczane:
- Ziemniaki 1 kg
- Cebula 1 szt
- Mąka pszenna 0,08 kg
- Jajka 3 szt
- Śmietana
- Sól, pieprz do smaku
- Czosnek 3 ząbki
- Olej 0,3 l
Mięso wymyć, pokroić, cebulę podsmażyć, bułkę namoczyć,
wszystko razem zmielić przez maszynkę, dodać przyprawy, jajka, mąkę
ziemniaczaną, roztarty czosnek, doprawić do smaku. Formę podłużną wysmarować
tłuszczem i obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną i wstawić do nagrzanego
piekarnika o temp. 170 C i piec około 1 godziny
Ziemniaki obrać, wypukać. Na tarce zetrzeć ziemniaki, cebulę, czosnek, odlać sok ziemniaczany do szklanki i tyle ile soku odlejemy, dodajemy gęstej śmietany, doprawiamy do smaku i smażymy na gorącym tłuszczu małe placuszki. Klops po upieczeniu kroimy w plastry, układamy na placku, przykrywamy drugim plackiem i polewamy sosem ze świeżych grzybów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz