piątek, 21 maja 2021

Strudel z nadzieniem jabłkowo-orzechowym

Pyszny tradycyjny strudel to deser mający swoje początki w kuchni austriackiej, która wywarła ogromny wpływ na kuchnię Śląska Cieszyńskiego



Ciasto:                                                                   

  • Mąka            0,3 kg                                                
  • Drożdże        0,05 kg                                            
  • Cukier          1 łyżka                                             
  • Masło           1 łyżka                                             
  • Jajka             2 szt.                                                
  • Mleko           3-5 łyżek                                         
  • Sól                szczypta 

Nadzienie:

  • Rodzynki 0,1 kg
  • Kwaśne jabłka 1kg
  • Orzechy włoskie 0,25 kg
  • Cukier puder 0,1 kg
  • Cynamon
  • Cukier puder do posypania

Technika wykonania:

Zrobić rozczyn i wyrobić ciasto jak na makaron ,ciasto rozwałkować na dwa placki, posmarować rozmąconym jajkiem. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i połączyć z posiekanymi orzechami, rodzynkami, cynamonem i cukrem pudrem. Nałożyć na placek i zwinąć w rulon, wierzch posmarować jajkiem i piec na wysmarowanej tłuszczem blasze. Można podawać na gorąco i zimno, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz