Pyszny tradycyjny strudel to deser mający swoje początki w kuchni austriackiej, która wywarła ogromny wpływ na kuchnię Śląska Cieszyńskiego
Ciasto:
- Mąka 0,3 kg
- Drożdże 0,05 kg
- Cukier 1 łyżka
- Masło 1 łyżka
- Jajka 2 szt.
- Mleko 3-5 łyżek
- Sól szczypta
Nadzienie:
- Rodzynki 0,1 kg
- Kwaśne jabłka 1kg
- Orzechy włoskie 0,25 kg
- Cukier puder 0,1 kg
- Cynamon
- Cukier puder do posypania
Technika wykonania:
Zrobić rozczyn i wyrobić
ciasto jak na makaron ,ciasto rozwałkować na dwa placki, posmarować rozmąconym
jajkiem. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i połączyć z posiekanymi orzechami,
rodzynkami, cynamonem i cukrem pudrem. Nałożyć na placek i zwinąć w rulon,
wierzch posmarować jajkiem i piec na wysmarowanej tłuszczem blasze. Można
podawać na gorąco i zimno, posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz