Konkursowe danie Mai Kornatek z klasy 3GA.
Konkurs "Danie główne w wersji fit".
- Składniki na 2 porcje:
Cukinia:
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- pół puszki tuńczyka
- pół opakowania serka wiejskiego
- 1 jajko
- 25 g sera Grana Padano
- 2 łyżki bułki tartej
Sałatka:
- 1 burak
- 2 garści rukoli
- pół kolby kukurydzy
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół sera feta
- garść kiełków
Pesto
- garść orzechów
- 4 garście szpinaku
- 2 łyżeczki oliwy
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Cukinie obgotować 10 min we wrzątku. Na patelni rozgrzać oliwe i zeszklić na niej cebulę. Ostudzoną cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ i podsmażyć z cebulą, a następnie przełożyć do miski. Dodać serek wiejski, tuńczyka odsączonego z oliwy, jajko. Wszystko razem wymieszać. Do masy dodać ser Grana Padano, sól i pieprz. Następnie wypełnić cukinie przygotowaną masą. Ułożyć na blaszce , piec 10-12 minut w 250 stopniach.
Pesto: orzechy podprażyć na patelni. Liście szpinaku i pietruszkę zmiksować, dodawając sok z cytryny, oliwę i prażone orzechy.
Sałatka: Buraka ugotować, pokroić w plastry i grillować razem z kukurydzą, Grillowanego buraka pokroić w kostkę, a kukurydzę odkroić od kolby.Pomidorki pokroić na ćwiartki, połaczyć z fetą, rukolą , burakiem , kukurydzą oraz pesto.Na górze ułożyć kiełki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz