poniedziałek, 21 czerwca 2021

Cukinia zapiekana z tuńczykiem z sałatką z grillowanego buraka

 Konkursowe danie Mai Kornatek z klasy 3GA.

Konkurs "Danie główne w wersji fit".



  • Składniki na 2 porcje:

Cukinia:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • pół puszki tuńczyka
  • pół opakowania serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 25 g sera Grana Padano
  • 2 łyżki bułki tartej
Sałatka:
  • 1 burak
  • 2 garści rukoli
  • pół kolby kukurydzy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół sera feta
  • garść kiełków
Pesto
  • garść orzechów
  • 4 garście szpinaku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Cukinie obgotować 10 min we wrzątku. Na patelni rozgrzać oliwe i zeszklić na niej cebulę. Ostudzoną cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ i podsmażyć z cebulą, a następnie przełożyć do miski. Dodać serek wiejski, tuńczyka odsączonego z oliwy, jajko. Wszystko razem wymieszać. Do masy dodać ser Grana Padano, sól i pieprz. Następnie wypełnić cukinie przygotowaną masą. Ułożyć na blaszce , piec 10-12 minut w 250 stopniach.

Pesto: orzechy podprażyć na patelni. Liście szpinaku i pietruszkę zmiksować, dodawając sok z cytryny, oliwę i prażone orzechy.

Sałatka: Buraka ugotować, pokroić w plastry i grillować razem z kukurydzą, Grillowanego buraka pokroić w kostkę, a kukurydzę odkroić od kolby.Pomidorki pokroić na ćwiartki, połaczyć z fetą, rukolą , burakiem , kukurydzą oraz pesto.Na górze ułożyć kiełki

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz