Działamy w ramach projektu "Zwolnionych z teorii". Oszczędzaj jedzenie, nie wyrzucaj. Na ostatnich zajęciach wypróbowaliśmy 3 oryginalne przepisy. Dodatkiem do ciasta były fusy po kawie. Powstały - szkockie herbatniczki - shortbread, pieguski z czekoladą gorzką i oczywiście fusami po kawie. kawowe herbatniki z orzechami.
Codziennie na świecie ludzie wypijają miliony filiżanek kawy, generując około 20 milionów ton fusów rocznie. Choć zwykle fusy po parzeniu kawy są wyrzucane do kosza, w kuchni można je z powodzeniem wykorzystać ponownie. Można z nich upiec wytrawne herbatniczki albo ciasteczka z czekoladą. Na szczęście pieczenie z użyciem fusów po kawie jest naprawdę proste. W ten sposób można przygotować dla siebie i domowników apetyczną przekąskę, ale również ograniczycie ilość wytwarzanych odpadów.
To nie koniec zastosowania fusów po kawie. Można z nich zrobić peeling do ciała albo nawóz dla roślin. To się nazywa zerowy odpad! Pewnie zadajecie sobie teraz pytanie, jaką wartość odżywczą mają fusy?!?!?!?, mają w ogóle jakąś?!?!?!?!?
Skrótem - maja dużo przeciwutleniaczy, śladowe ilości kofeiny, są źródłem błonnika pokarmowego i pełnowartościowych aminokwasów z niskim indeksem glikemicznym.
Będziemy Was informować jakim "pseudo - odpadom" możemy dać drugie życie i mieć wspaniałe poczucie dbania o środowisko.
Dziękujemy Cukierni Bajka za dużą porcję świeżych fusów.
Helena, Szymon, Martyna, Julia, Oliwia, Natalia, Julia, Konrad, Maria i Oliwia z 1TŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz