piątek, 26 listopada 2021

Risotto z kurczakiem , papryką i selerem naciowym

Zapraszamy do wypróbowania risotto warzywnego



Składniki:
  • około 250 g piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 g ryżu (najlepiej brązowego)
  • około 2 szklanek bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, paprykę i pierś kurczaka również pokroić w niedużą kostkę.
W garnku rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć cebulę razem z kurczakiem. Następnie wsypać ryż i co chwilę mieszając podsmażyć go około 2 minuty. Kolejno do garnka wlać szklankę bulionu, dodać paprykę, sól i pieprz. Gotować na średnio nagrzanym palniku grzewczym, co chwilę mieszać do czasu, aż ryż wchłonie bulion. Następnie risotto podlewać bulionem po trochu, tyle aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać łyżkę masła, śmietanę, dobrze wymieszać. Risotto zdjąć z palnika grzewczego, wsypać żółty ser i wymieszać, aby ser się roztopił.
Risotto najlepiej podawać na ciepło, można posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz