niedziela, 12 grudnia 2021

Ciasteczka orzechowe

 Szybkie i efektowne , a zarazem smaczne ciasteczka :)


Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g margaryny
  • 3 żółtka

Na wierzch:

  • 3 białka
  • 190 g cukru
  • 180 g orzechów włoskich mielonych

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować wykrawać kółeczka lub inny kształt (u mnie łezki). Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem. Dodać mielone orzechy włoskie. Łyżeczką lub szprycą, dawać na wierzch każdego ciasteczka.

Piec w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz