Pyszne cynamonowe kopytka to świetna propozycja dla osób z nietolerancją glutenu. Bez mąki pszennej, ale z kukurydzianą i ziemniaczaną.
Składniki:
- 1 jajko
- 175 g twarogu
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 560 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Do obtoczenia:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jajko wbić do miski, roztrzepać widelcem. Dodać twaróg i
miód, razem wymieszać rozcierając twaróg. Wsypać obie mąki i zagnieść ciasto
rękami. Z ciasta uformować wałek, nożem pociąć na skos leniwe pierogi. W garnku
zagotować wodę, lekko ją osolić. Kluski wrzucić na wrzącą wodę, gotować około 5
minut od wypłynięcia. Wyjąć kluski.
Na patelni stopić olej, dodać miód i cynamon. Włożyć kluski,
wymieszać aż kluski się obtoczą w cynamonie i lekko przysmażą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz