Propozycja na wegetariański makaron z tofu :)
Składniki
- Makaron azjatycki (np. Chow Mein) – 100 g
- Tofu wędzone – 150 g
- Pieczarki – 150 g
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Marchew – 2 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Świeży imbir – około 2 cm
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Curry – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
- szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Drobno rozdrobnij czosnek i imbir. Tofu
pokroić w małą kostkę.
Na rozgrzej patelni
przesmaż czosnek, imbir i tofu (przez 2-3 minuty) co jakiś czas mieszając. Dodaj
ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem,
wymieszaj, smaż około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Pieczarki umyj i pokrój w niewielkie plasterki, czerwoną paprykę i marchewki - w cienkie
podłużne paseczki. Dodaj wszystko na patelnię razem z sosem sojowym oraz
łyżeczką curry.
Ogrzewaj na małym ogniu na około 15 minut. Po tym czasie warzywa
powinny być już odpowiednio miękkie – na koniec posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz