wtorek, 1 marca 2022

Smażony makaron z tofu z warzywami

 Propozycja na wegetariański makaron z tofu :)




Składniki

  • Makaron azjatycki (np. Chow Mein) – 100 g
  • Tofu wędzone – 150 g
  • Pieczarki –  150 g
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • Marchew – 2 sztuki
  • Czosnek –  2 ząbki
  • Świeży imbir – około 2 cm
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Curry – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz
  • szczypiorek do ozdoby

Przygotowanie:


Ugotować makaron. Drobno rozdrobnij czosnek i imbir. Tofu pokroić w małą kostkę.

Na rozgrzej patelni  przesmaż czosnek, imbir i tofu (przez  2-3 minuty) co jakiś czas mieszając. Dodaj ugotowany  makaron, dopraw solą i pieprzem,  wymieszaj,  smaż około 5 minut co jakiś czas mieszając.

Pieczarki umyj i pokrój w niewielkie plasterki,  czerwoną paprykę i marchewki - w cienkie podłużne paseczki. Dodaj wszystko na patelnię razem z sosem sojowym oraz łyżeczką curry.

Ogrzewaj na małym ogniu  na około 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już odpowiednio miękkie – na koniec posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz